Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Hepatitis A er en smitsom leversygdom forårsaget af hepatitis A-virus (HAV). Den spredes primært gennem forurenet mad eller vand eller gennem tæt personlig kontakt med en person, der er smittet. Symptomerne på hepatitis A kan omfatte feber, træthed, appetitløshed, mavesmerter, mørk urin og gulsot (gulfarvning af hud og øjne). De fleste mennesker kommer sig helt fra hepatitis A, men sygdommen kan være alvorlig og i nogle tilfælde endda livstruende.

At blive smittet

Der er flere måder at få hepatitis A på, men den mest almindelige er gennem forurenet mad eller vand. Det kan ske, hvis en person, der er smittet med HAV, ikke vasker hænder ordentligt efter at have været på toilettet og derefter håndterer mad. Det kan også ske, hvis fødevarer dyrkes, høstes eller tilberedes i et område med dårlige sanitære forhold.

En anden måde at blive smittet med hepatitis A på er ved tæt personlig kontakt med en person, der er smittet. Det kan ske, hvis en smittet person ikke vasker hænderne ordentligt efter at have været på toilettet og derefter rører ved en genstand, som efterfølgende røres af en anden person. Virussen kan også spredes gennem seksuel kontakt med en smittet person.

Symptomer

Symptomerne på hepatitis A viser sig typisk to til seks uger efter smitte, men de kan vise sig allerede to uger eller seks måneder efter. De mest almindelige symptomer omfatter feber, træthed, appetitløshed, mavesmerter, mørk urin og gulsot. Nogle mennesker kan også opleve kvalme, opkastning og ledsmerter.

I de fleste tilfælde forsvinder hepatitis A af sig selv og forårsager ikke leverskader på lang sigt. Sygdommen kan dog være alvorlig og endda livstruende i nogle tilfælde, især hos ældre voksne eller personer med andre leverlidelser. Behandling af hepatitis A omfatter typisk hvile, passende ernæring og masser af væske. I alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt med indlæggelse på hospital.

Forebyggelse

Den bedste måde at forebygge hepatitis A på er ved at blive vaccineret. Vaccinen mod hepatitis A er sikker og effektiv, og den anbefales til alle børn i en alder af et år samt til voksne, der har en øget risiko for infektion. Det gælder bl.a. personer, der rejser til lande, hvor hepatitis A er udbredt, homoseksuelle og personer med kronisk leversygdom.

Ud over vaccination er der flere andre skridt, du kan tage for at reducere din risiko for at få hepatitis A. Disse omfatter bl.a. grundig håndvask med vand og sæbe, især efter at du har været på toilettet, undgå tæt personlig kontakt med personer, der er smittet, og undgå at spise rå eller utilstrækkeligt kogte skaldyr.

Hepatitis A er en alvorlig sygdom, men den kan også forebygges. Ved at blive vaccineret og udvise god hygiejne kan du beskytte dig selv og dine kære mod denne potentielt farlige virus.

EFTERLAD ET SVAR