Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Ved du hvor det højeste punkt i Danmark er? Danmark er – som vi alle ved – et meget fladt land, men det betyder såmænd ikke at det skulle være nemmere at finde det højeste punkt. Der er også forskel på højdepunkter skabt af naturen og af mennesker, hvilket man også skal tage højde for, når man udpeger det højeste punkt. Måske vil du blive overrasket over det egentlige højeste punkt i Danmark?

Glem alt om Himmelbjerget

Mange tror måske at Himmelbjerget – på grund af dets prangende navn – i Gl. Rye i Jylland er Danmarks højeste. Men nej, faktisk er Møllehøj ved Ejer i Jylland på hele 170 meter Danmarks højeste punkt. Dette blev bestemt i 2005. Indtil da kunne Yding Skovhøj eller Ejer Bavnehøj bryste sig af titlen som det højeste punkt. Her står også Genforeningsstenen, som selvfølgelig markerer genforeningen af Sønderjylland i 1920. Himmelbjerget kan trods dets omdømme kun måles til 147 meter.

Hvordan finder man det højeste punkt?

Danmark har masser af såkaldte bløde bakker og dale, hvilket gør det vanskeligt at foretage sig en helt præcis måling af højdepunkter og højdeforskelle. Dette er især besværliggjort ved målingen menneskeskabte bakker fra for eksempel bronzealderen, hvor gravhøje eller andre bygninger blev placeret ovenpå.

Disse bakker og gravhøje udgør naturligvis stadig en vigtig del af dansk kulturhistorie og kan fortælle os meget om, hvordan folk under bronzealderen hyldede deres døde. Find den fulde liste og læs mere om Danmarks højeste punkt her.

Menneskeskabt versus natur

Når man måler de højeste punkter i Danmark, medregner man ikke menneskeskabte højdepunkter, da de som sagt blev medfulgt af andre bygninger. Højderne bliver målt i meter over havets overflade, så derfor befinder langt de fleste højeste punkter i Jylland, hvor naturen er uforstyrret og nærmest alt ligger lige ud til havet.

EFTERLAD ET SVAR